Jesień to czas ciepłych swetrów, kaloszy, jabłek i gruszek.
- Ela Cissowska
- 1 paź 2024
- 2 minut(y) czytania
Dobrze zorganizowany czas wolny na pewno rozweseli nawet największych malkontentów. Ja na początek zaplanowałam aktywne spędzanie czasu, czyli spacer z rodziną, a potem rozpustę dla podniebienia.
Na spacer założyłam lekką puchową, czarną kurtkę, jeansy i czarne sztyblety. Owinęłam się też szalem, bardziej dlatego, że nowy i nie mogłam się doczekać, żeby go założyć, niż że było zimno.

Już w czasie spaceru, wnuczka się dopytywała, co dobrego do jedzenia przygotowałam, ale powiedziałam tylko, że to będzie niespodzianka.
A propos, jeżeli najdzie Was ochota na gruszki zapiekane z serem pleśniowym to polecam przepis poniżej. Takie właśnie podałam dzisiaj na spotkaniu z wnuczką.

Dla tych co nie mają talentu i zdolności kulinarnych, pieczone gruszki i jabłka to pomysł na szybki, owocowy deser na jesienne chłody, a szczególnie gruszki zapieczone z serem Brie, miodem, orzechami włoskimi i odrobiną cynamonu.

Do tego deseru dobrze sprawdzi się odmiana gruszek Konferencja, nie są ani za słodkie, ani za kwaśne i nie rozpadają się podczas pieczenia.
Składniki
• 4 gruszki, nie mogą być całkiem twarde ani za miękkie,
• pół łyżeczki oliwy
• 3 łyżki miodu
• mały ser Brie, Gorgonzola Dolce lub inny
• 50 g posiekanych orzechów włoskich (lub pekan, pistacje lub laskowe),
• odrobina cynamonu
Przyrządzenie
• gruszki umyć i pozostawić w skórkach. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. W Konferencji gniazda nasienne są małe, więc trzeba wydrążyć nieco większy otwór na ser i orzechy. Odkrytą powierzchnię lekko posmarować oliwą,
• orzechy włoskie posiekać lub rozbić na kawałki w moździerzu,
• połówki gruszek ułożyć w naczyniu do pieczenia. Kawałki sera włożyć do każdej gruszki, tak aby mieściły się w zagłębieniu po gniazdach nasiennych,
• polać miodem, posypać posiekanymi orzechami,
• gruszki wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i zapiekać przez około 20 minut - do momentu aż ser się rozpuści, a orzechy się przyprażą,
• po wyjęciu oprószyć lekko cynamonem,
• podawać od razy po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego.
Ela Cissowska Przejdź do głównej strony



