Sposób odżywiania dla dbających o zdrowie Boomersów.
- Alicja Hunt
- 1 maj 2023
- 1 minut(y) czytania
W ciągu naszego dość długiego życia byliśmy przekonywani przez “ekspertów” do wielu norm dotyczących tego, co jest zdrowe.
Jeśli dzisiaj czytasz stwierdzenie, że jajka należą do najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, od razu przypominasz sobie, jak bardzo były demonizowane nie tak dawno temu. To samo dotyczyło masła. Zamiast zdrowych, naturalnych produktów wielu „ekspertów”, najczęściej widniejących na liście płac tej lub innej branży spożywczej, wpychało nam przez gardła margarynę czy odtłuszczoną białą wodę, którą nazywali mlekiem, nie mówiąc o cukrze, płatkach kukurydzianych i wszelkiego rodzaju produktach z białej mąki.
Ta wysokowęglowodanowa dieta pozbawiona większości pożywnych i zdrowych produktów doprowadziła do plagi otyłości i wielu chronicznych chorób już u bardzo młodych ludzi.

Na szczęście, chyba w dużej mierze dzięki Internetowi, przedarły się do ludzi informacje o zdrowym pożywieniu i produktach, które mają ogromny, pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Jedną z najpopularniejszych diet a właściwie sposobów odżywiania się jest dieta niskowęglowodanowa, która daje imponujące korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie wysokiego ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi i złego poziomu cholesterolu, nie wspominając o tym, że pomaga utrzymać naszą wagę pod kontrolą.

Stosowanie diety niskowęglowodanowej nie musi być skomplikowane. Opiera się na warzywach, nabiale, mięsie i owocach. Mówiąc prościej, należy wyeliminować z diety prawie wszystko, co ma biały kolor (z wyjątkiem produktów mlecznych) i większość warzyw korzeniowych, przede wszystkim ziemniaki.
Odpowiednie odżywianie jest pierwszym filarem długowieczności, więc zwróć szczególną uwagę na to, co ląduje na Twoim talerzu.