Jesień to czas ciepłych swetrów, kaloszy, jabłek i gruszek.
- Ela Cissowska
- 3 dni temu
- 1 minut(y) czytania
Błękitne niebo i lekkie podmuchy wiatru oznaczały, że jest to idealny dzień na długi spacer z moimi przyjaciółmi. Ubrałam się w moją ulubioną puchową i lekką jak piórko kurtkę, szerokie spodnie w najmodniejszym w tym roku kolorze - czyli bordo, czarne tenisówki i bordowy szal. W tym roku bardzo trendy są szaliki jednokolorowe i niezbyt obszerne.

To był wspaniały dzień. Po spacerze przyjechaliśmy do mnie na lunch.
Podałam coś łatwego, a jednocześnie fantazyjnego. Ponieważ gruszki i ser pleśniowy to jedno z moich ulubionych połączeń więc przygotowałam wspaniałą sałatkę, dodając do tego jeszcze jadalne kasztany. Jak jesiennie to jesiennie.

Sałatka z gruszką, jadalnymi kasztanami i Gorgonzolą celebruje jesień wspaniałymi smakami i pięknymi kolorami a lekki i orzeźwiający winegret równoważy pikantny smak sera i słodycz gruszek.
Wariacje do wypróbowania: Zamiast kasztanów możesz dodać orzechy włoskie, a dla większej kaloryczności dodaj pierś z kurczaka. Ser Gorgonzola, możesz zastąpić dowolnym serem pleśniowym, np. Roquefort, Stilton lub Danish Blue.Smacznego.
Przyrządzenie:
W naczyniu przygotuj dressing: wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczkę musztardy Dijon, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ¼ łyżeczki soli himalajskiej.
Do miski wrzuć sałatę, ułóż pokrojoną w plasterki gruszkę, nieduże kawałki sera i kasztany. Posyp pokruszonymi orzechami włoskimi, nasionami granatu lub rodzynkami.

Podałam również koktail z czerwonego Martini Rosso z ginem, tonikiem i plasterkami pomarańczy. Bardzo polecam.
Smacznego i na zdrowie!
Ela Cissowska Przejdź do głównej strony



