Dieta długowieczności dla dbających o zdrowie Emerytersów.
- Alicja Hunt
- 1 wrz 2022
- 1 minut(y) czytania
W ciągu naszego dość długiego życia byliśmy przekonywani przez “ekspertów” do wielu norm dotyczących tego, co jest zdrowe.

Jeśli dzisiaj czytasz stwierdzenie, że jajka należą do najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, od razu przypominasz sobie, jak bardzo były demonizowane nie tak dawno temu. To samo dotyczyło masła.
Zamiast tych zdrowych, naturalnych produktów wielu „ekspertów” - najczęściej widniejących na liście płac tej lub innej branży spożywczej - wpychało nam przez gardła margarynę czy odtłuszczoną białą wodę, którą nazywali mlekiem, nie mówiąc o cukrze, płatkach kukurydzianych i wszelkiego rodzaju produktach z białej mąki (i nadal to robią).

Ta wysokowęglowodanowa dieta pozbawiona większości pożywnych i zdrowych produktów doprowadziła do plagi otyłości i wielu chorób chronicznych już u bardzo młodych ludzi.
Na szczęście, chyba w dużej mierze dzięki Internetowi, przedarły się do ludzi informacje o zdrowym pożywieniu i produktach, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Jedną z najpopularniejszych diet a właściwie sposobów odżywiania się jest dieta niskowęglowodanowa, która daje imponujące korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie wysokiego ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi i złego poziomu cholesterolu, nie wspominając o tym, że pomaga utrzymać naszą wagę pod kontrolą.

Jak dobrze pracuje Twoje serce zależy od tego, co masz na talerzu każdego dnia.
Stosowanie diety niskowęglowodanowej nie musi być skomplikowane. Opiera się na warzywach, nabiale, mięsie i owocach. Mówiąc prościej, należy wyeliminować z diety prawie wszystko, co ma biały kolor (z wyjątkiem produktów mlecznych) i większość warzyw korzeniowych, przede wszystkim ziemniaki.
Polecam bardziej szczegółowe zapoznanie się z dietą niskowęglowodanową.
Alicja Hunt Przejdź do głównej strony